Filosofie en energieenergiebDit onderzoek brengt in kaart hoe er in verleden en heden in verschillende culturen over energie gedacht en gesproken werd. We worden zó vaak geconfronteerd met het begrip energie dat het een vanzelfsprekendheid lijkt te zijn, maar bij nader inzien is het begrip verre van eenduidig.

Tot ver in de negentiende eeuw werd het woord meer gebruikt voor de dynamiek van personen en groepen dan voor stoffelijke krachten. De fysische en het psychologische gebruik betekenis van energie zijn vervolgens ieder een eigen leven gaan leiden, waarbij het fysische gebruik meer ‘harde’ associaties op ging roepen en het psychologische gebruik een steeds ‘softere’ klank kreeg. En zo horen we in het ene gebied spreken over schaarste, rendement, productie, gebruik en vervuiling en in het andere gebied over ervaringen van vitaliteit en sfeer.

Toch hebben deze twee gebieden nog altijd met elkaar te maken. Het gebruik van fysische energie staat in dienst van het leven dat we willen leiden. In mijn onderzoek onstaan dwarsverbindingen tussen natuurkunde, biologie, psychologie, sociologie en de innovatie van nieuwe energiebronnen.

Voor lezingen en workshops over dit onderwerp kunt u contact opnemen met:  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.